Webshop » Berdy » Keramische tegels

Keramische tegels

Verglaasd of onverglaasd

  Verglaasde keramische vloertegels hebben een toplaag van gekleurd glazuur. Hierdoor ontstaan belangrijke design karakteristieken zoals kleur, glans, decoratie, nuancering en technische eigenschappen als hardheid, dichtheid enz. Al deze eigenschappen van de keramische vloertegels hangen af van het type glazuur en kunnen zeer uiteenlopen. Onverglaasde keramische tegels hebben een universeel karakter zowel in oppervlakte als in dikte, meestal hebben deze keramische tegels geen decors of patronen. De keramische tegel kan compact (dicht) zijn (of zoals met in de industrie zegt 'ondoordringbaar'). De keramische tegel kan echter ook poriën bevatten die met elkaar verbonden zijn. De mate van porositeit kan worden gemeten; deze waarden zijn vastgelegd in normen. Hoe hoger de vochtopname hoe poreuzer de keramische tegel is.

Keramische tegels: Bicottura tegels

Deze keramische tegelvloer is letterlijk tweemaal gebakken; het is een verglaasde keramische tegelvloer waarbij eerst de klei gebakken is en later (na het opbrengen van de glazuurlaag) de keramische vloertegels nog een keer gebakken worden. De keramische tegelvloer is gevormd door peren, hebben een poreuze body en indien van gekleurde klei gebruik gemaakt is spreken de Italianen van Cottoforte. Wanneer in hetzelfde proces witte klei gebruikt is spreekt men van Terraglia.

Keramische tegels: Monocottura tegels

Deze keramische tegelvloer is letterlijk één maal gebakken; het is een verglaasde keramische tegelvloer waarbij het bakken en verglazen in één procesgang gedaan wordt. De body kan zowel wit als gekleurd zijn. De keramische tegelvloer worden gevormd door persen en er zijn compacte en poreuze types. Deze laatste keramische tegel wordt ook wel aangeduid als Monoporosa.

Keramische tegels: Cotto tegels

 Keramische Cottotegels worden geproduceerd door persing en extrusie, de grondstoffen worden gewonnen in een beperkt gebied ten zuiden van Florence. De keramische tegels hebben altijd een rode body en dienen in verband met de porositeit speciaal behandeld te worden. De keramische Cottotegels zijn vrijwel altijd onverglaasd; verglazen van deze keramische vloertegels is echter wel mogelijk.

Keramische tegels: Dubbelhardgebakken tegels

Dit zijn geperste, onverglaasde keramische tegels welke bij temperaturen tot 1.250 graden gebakken worden. De term dubbelhard is ontstaan doordat in het verleden de keramische tegels bij temperaturen van 600 graden gebakken werden. Door de hogere temperatuur ontstaat er meer krimp en een betere verdichting waardoor de keramische tegels dichter van structuur zijn.

  Keramische tegels: Porcellanato tegels

  Keramische Porcellanato tegels zijn voornamelijk onverglaasde keramische tegels op een witte of door pigmenten gekleurde body. Door de wijze van produceren, zeer hoge drukpersing tot 525 kg/cm2 en het gebruik van porceleinaarde, zijn deze keramische tegels extreem compact. Kenmerkend is dan ook de zeer geringe vochtopname met waardes onder de 0,04%! Door sterke, geforceerde ontwikkelingen is men momenteel via applicatie- en glazuurtechnieken in staat keramische tegels te produceren die de voordelen van zowel verglaasde keramische tegels als onverglaasde keramische tegels in zich hebben. Keramische Porcellanato tegels kunnen ook gepolijst geleverd worden, waardoor de mogelijkheden voor deze vloertegel vele zijn.

Heeft u een vraag?